Asiakastarina: Laadukas kasvinsuojeluruisku on vihannesten viljelyn luottokone

15.10.2021

Uudessakaupungissa Kalannin kylässä on kovimmat kiireet juuri käsillä. Porkkanan nosto on tarkoitus aloittaa heti kun säät sen sallivat ja ilmat viilenevät. Maatalousyhtymän Juha ja Sofia Rannan kanssa yhteistyössä viljelevä Toni Wikman ehtii hetkeksi pysähtyä juttusille valmisteluiltaan.

Kolmikko viljelee pääasiassa porkkanaa ja vähän palsternakkaa Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Lisäksi tilalla on pienimuotoista harrastehevostoimintaa. Tilalla työskentelee vakituisesti kaksi työntekijää omistajakolmikon lisäksi, sekä viisi sesonkityöntekijää. Wikmanilla on myös oma tila yhtymäosakkuuden lisäksi.

Tälle kaudelle kolmikko hommasi uuden kasvintorjuntaruiskun, Horsch Leeb 6LT 36 m, joka onkin Wikmanin tärkeimpiä työkaluja vihannesten viljelyssä. Aikaisempaan hinattavaan 36-metriseen ruiskuun haluttiin päivitystä ja monipuolisuutta. Tilan peltolohkot sijaitsevat noin 100 kilometrin säteellä tilasta, joten maantieajoa tulee runsaasti. Wikman arvioikin ajavansa noin 10 000- 15 000 km ruisku perässä kauden aikana.

Kuiva kesä on aiheuttanut tautipainetta ja ylimääräistä kastelua on jouduttu tekemään paljon. Vihannekset ovat kuitenkin kasvaneet hyvin ja kasvukausi on pysynyt hyvin aikataulussa. Vihannesten viljelyssä kasvinsuojelu onkin tärkeää, sillä jokainen peltolohko ajetaan vaihtelevasti noin 10-15 kertaa läpi erilaisilla rikka-aineilla, lehtilannoitteilla sekä tautiaineilla. Wikman onkin ehtinyt tälle kautta ajaa jo noin 1600 hehtaaria uudella ruiskulla.

Koneeseen Wikman on ollut kaikin puolin erittäin tyytyväinen. Helppokäyttöisyys, puomin vakaus ja suutinvaihtoehtojen monipuolisuus olivat tärkeitä arvoja uutta konetta valitessa ja Horsch Leeb 6LT täyttää vaatimukset hyvin. Säiliö riittää kasvinsuojelutarpeisiin ajettaessa jopa 12-15 hehtaarille. Puomit saa auki ja kasaan nopeasti, mikä on tärkeä ominaisuus, kun ajetaan paljon. Kone myös reagoi nopeasti vauhdinmuutoksiin vesipumppunsa ansiosta, jolloin ajo on sujuvaa.

Wikman antaa täydet pisteet myös uuden laitteen käyttökoulutukselle. Horschilta saapui edustaja paikan päälle, joka neuvoi koneen käytössä ja erilaisten ominaisuuksien hyödyntämisessä. Myös merkkien edustajat Suomessa ovat hyvin asiantuntevia ja heidät tavoittaa ongelmatilanteissa hyvin. Wikmanin mielestä nykyviljelyssä hyvä käyttökoulutus ja tavoitettavuus on erityisen tärkeää, kun laitteet ja teknologia kehittyvät jatkuvasti.

Kiinnostuitko tuotteesta? Lue lisää Horsch-kasvinsuojeluruiskusta sekä AX-mallin kasvinsuojeluruiskuista

Ota yhteyttä

Tutustu myös näihin