Asiakastarina: Pintalevittimellä ensimmäiset askeleet kohti täsmäviljelyä

22.10.2021

Nousiaisissa, Hunsan tilalla, maata viljelee Ilmari Hunsa vanhempiensa jalanjäljissä. Maa-pinta-ala on sukupolven vaihdoksen myötä kasvanut tasaisesti, ja peltohehtaareja onkin nykyisin hoidettavana noin 220. Oman haasteensa määrään tuo se, että rannikolla palstat ovat pieniä ja päisteitä on paljon. Hunsallakin hehtaariala koostuu keskiarvoltaan noin 3 hehtaarin palstoista.

Hunsan tilalla viljellään seitsemää eri kasvilajia: ruista, syysvehnää, suurimokauraa, sokerijuurikasta, kuminaa, ruokahernettä ja syysöljykasveja. Erikoislajikkeet sopivat hyvin rannikon maaperään viljeltäviksi ja Hunsa on itse innokas kokeilemaan uutta.

Hunsalla on ollut tavoite saada puolet tilan pinta-alasta syyskylvöisiksi, joka aiheutti osaltaan myös painetta uuden pintalevittimen hommaamiselle. Syyskiireiden aikaan toiminnan on oltava tehokasta, kun puidaan ja kylvetään samaan aikaan.

Muutama vuosikymmenys sitten pintalevitysala oli yleisesti hyvinkin pieni, eikä puhuttu juurikaan jaetusta lannoituksesta. Tänä päivänä kaikki viljelyskasvit paitsi herne, saavat lannoitetta pintalevittimellä. Noin puolet rakeisista lannoitteista menee tilalla pintalevityksenä ja puolet kylvökoneen läpi.

Uuden pintalevittimen ostohaaveita siivitti myös tahtotila leventää kasvinsuojeluruiskua 24 metristä 27 metriin, eikä vanha pintalevitin enää riittänyt. Toinen vaihtoon vaikuttava asia oli lohkoautomaatioon siirtyminen, jolloin levitin avaa ja sulkee syöttöjä päisteissä ja kiilaa päisteajoja. Täsmäviljelyssä taustakartan mukaan pystytään laittamaan oikean määrän lannoitetta oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Lannoite on Hunsan tilalla yksi kalleimmista panostuksista, joten on tärkeää, että määrät ovat kohdillaan, eikä päällekkäisajoa synny. Tämä näkyy myös parantuneessa sadon laadussa ja määrässä.

Hunsalla on pintalevittimessään sekä pienet 18-28 m lautaset ja isot 24-36 lautaset, jolloin levitintä pystytään hyödyntää monipuolisemmin erilaisiin lannoitteisiin ja esimerkiksi syysöljykasveille ajettavaan etanansyöttirakeeseen. Lautaslevittimillä portaaton lohkoautomaatio sujuu hienosti. Hunsa päätyi hydrauliseen malliin, sillä siinä oli reunalevitin molemmille puolille, mikä oli erityisen tärkeä kriteeri pienten peltolohkojen kanssa. Hydrokoneella ajo on myös tasaisempaa.

Hunsan mukaan pintalevittimestä oli helppo aloittaa siirtyminen täsmäviljelyyn. Kone onkin Hunsan ensimmäinen ISOBUS-järjestelmää hyödyntävä kone. Taustakarttaohjaus onnistuu nyt helpommin ja automaattinen määrän säätö toimii paremmin. Kone on helppo kytkeä kahteen traktoriin ristiin. Hunsa hyödyntää myös Rauchin omaa puhelinsovellusta, johon pystyy luomaan valmiita asetuksia eri konetyypeille ja sovellus laskee arvot suoraan, jotka syötetään koneelle.

Kiinnostuitko tuotteesta? Lue lisää Rauch-pintalevittimestä.

Ota yhteyttä

Tutustu myös näihin