Asiakastarina: Toimivat työkoneet rehuntekoon

01.03.2024

Jotta kesällä rehunteko olisi sujuvaa ja toimivaa, on työssä käytettävien koneiden oltava myös toimivia ja kestäviä. Kun työtä tehdään yötä päivää, on myös niin sanotun ”konttori” oltava mukava ja viihtyisä. Näitä ominaisuuksia lypsykarjatilallinen Jukka Hämeenniemi nostaa esiin, kun keskustellaan hänen käytössään olevista traktoreista ja työkoneista. Uusin tulokas tähän rehuntekoremmiin on MF 5S.125. Jukka kertoo, että heillä on pitkä historia Massey Fergusonin traktoreiden parissa, kun vuonna 1967 on ensimmäinen Massey Ferguson 135 tullut tilalle. ”Aika lailla siitä lähtien on meillä ollut jonkin MF-traktori”, Hämeenniemi summaa. Tälläkin hetkellä tilalla on MF 5S:n lisäksi kolme muuta MF-traktoria, joiden pääsääntöinen tehtävä on kesäisin olla rehunajossa sekä muissa tilan töissä mukana. ”Lisäksi tehdään talvisin lumitöitä sekä myös maansiirtohommia kaupungille”, Jukka kertoo ja jatkaa: ”Mukana tilan hommissa on poikani, Jani ja Jussi”.

Traktorit ovatkin kovassa käytössä, sillä tunteja per traktori kertyy noin 700–800 tuntia vuodessa. ”Nytkin tässä uusimmassa MF 5S:ssä on tunteja jo 900 verran”, Jukka kertoo. Vaikka tunteja on kertynyt, kertoo Jukka olevansa hyvin tyytyväinen koneeseen. ”Traktoria on kesäisin käytetty niin paalaimen edessä, karhottimen edessä kuin myös niittokoneen kanssa. Talvisin olemme käyttäneet traktoria lumitöihin”, Jukka kertoo MF 5S:sän tehtävistä tilalla. Hämeenniemi kehuu etenkin traktorin ketterää kääntymistä, etukuormaintyöskentely on nopeaa ja helppoa. Lisäksi myös uuden traktorin hytti on tietenkin erityisen mukava. ”Eikä mitään ongelmia ole koneen kanssa ollut tai isompaa remonttia!”, Jukka naurahtaa. Traktorit käyvät huollossa säännöllisesti Kuortaneella olevassa MF-huollossa, jossa on aina ystävällinen ja asiantunteva palvelu. ”Toivolan pojille voi soittaa, vaikka viikonloppuna ja aina saa apua ja neuvoja”, Jukka sanoo.

Rehuntekoon on tarvittu myös tehokasta paalainta ja tällainen malli löytyi vuonna 2013 Jyväskylän näyttelystä, Turun Konekeskuksen osastolta. Jukka oli jo aikaisemmin kuullut hyvää McHalen paalaimista ja viimein lähti itsekin kokeilemaan. Malliksi valikoitui McHalen F5500 -kiinteäkammioinen pyöröpaalain. ”Tätä ennen oli kokeiltu useampaa eri merkkiä, mutta vuoden 2013 jälkeen ei ole merkkiä tarvinnut laittaa vaihtoon. Keväällä 2022 saapui kolmas samaa mallia oleva paalain ja pian alkaa koneen kolmas kesä. ”Koneessa pelaa hyvin kaikki, eikä tässäkään ole isompia remontteja tehty. Paaleja on tullut nyt noin 7000, joten pian on ketjujen vaihto ajankohtainen”, Jukka kertoo. Tärkeää onkin huoltaa kone oikein sekä käyttää alkuperäisiä varaosia. Näin koneen toiminta varmistetaan, kun työt on tehtävä. ”Ei paljon enempää tarvitse sanoa, kuin että tämä paalain on toiminut moitteettomasti ja olemme olleet tyytyväisiä”, Jukka naurahtaa.

”Täällä Turun Konekeskuksen huolto- ja varaosapalvelut kyllä pelaavat oikein hyvin ja myös sesonkina, mikä on tietenkin tärkeää”, hän jatkaa. Kun aika on, työ ei saa seisahtua. ”Ei ole syytä näistä merkeistä pois vaihtaa, kun homma pelaa niin hyvin”, Hämeenniemi summaa kokemuksiaan niin McHalen kuin myös Massey Fergusonin kanssa.

Tutustu myös näihin