Samin monipuolinen nivelaura

06.12.2021

Lumiauroja on varsin monenlaisia. Perinteinen alueaura on yksinkertainen ja siksi usein edullinen. Monimutkaisempi ja kalliimpi nivelaura on monipuolinen työkone, jolla lumityö onnistuu mitä erilaisissa paikoissa.

Nivelauran terä on jaettu kahteen yhtä leveään osaan ja nivelletty keskeltä. Molempia puolia voidaan ohjata erikseen. Näin ollen samalla auralla voi heittää lunta kummalle puolelle vain, mutta A-muodossa myös molemmille puolille yhtäaikaa. Kun molemmat teräpuoliskot työntää eteen, aura on ikään kuin Y-muodossa ja sillä voi myös siirtää ja läjittää lunta.

- Nivelaura on myydyin auramallimme maatiloille. Linkoon verrattuna hyvä puoli on se, että esimerkiksi metsätietä auratessa voi vetää kärryä perässä, koska aura on kiinni etunostolaitteessa tai etukuormaajassa. Nivelauran paras puoli on se, että A-malliin käännettynä se menee myös todella paksuun hankeen, kertoo Jukka-Pekka Mäkelä.

Sami VM-3200 on mallimerkintää mukaillen leveimmillään 3,28 metriä leveä. Kapeimmillaan työleveys on 2,69 metriä. Käytännössä työleveyttä ja siipien asentoa muutetaan sähköisellä ohjaimella, josta valitaan ohjataanko vasenta, oikeaa vai molempia siipiä yhtäaikaa. Ohjauksen vaatima sähkö voidaan ottaa esimerkiksi traktorin tupakansytyttimestä.

Esteeseen kolahtaessaan VM-3200:n jousikuormitteiset kulutusterät pääsevät kääntymään taaksepäin. Isommassa rysäyksessä koko siipi pääsee joustamaan taakse paineakun ansiosta.

Mika Mäkilä aurasi etukuormaajaan kiinnitetyllä VM-3200:lla viime talvena varsin monenlaisissa paikoissa: pihoilla, yksityisteillä ja pyöräteilläkin. Hän pitää nivelauran parhaana puolena sen monipuolisuutta:

- Se soveltuu tosi monenlaisiin paikkoihin. Kun siivet työntää suppuun, lunta voi työntää ja läjittää niin, ettei jää lainkaan valleja. Jos lunta on paljon, voi ensin aurata siivet A-mallissa keskelle uran ja poistaa sitten molemmilta puolilta vallit seuraavilla ajoilla.

Mäkilällä on ollut myös U-aura, mutta tällä hetkellä kalustosta löytyy kaksi Sami-nivelauraa:

- Tykkään Samissa ohjauksesta. Auraa on helppo hallita. Helpompi kuin U-auraa. Siipi on suhteellisen suora, sellainen yleismalli. Siinä ei ole niin hyvät heitto-ominaisuudet kuin pyöreämmässä siivessä, mutta tämä sopii vähän joka paikkaan.

Kiinnostuitko lumityökoneista?

Ota yhteyttä!

Tutustu myös näihin