Blogi: Seosrehuvaunu on maidon- ja lihantuottajan tärkein kone

22.11.2022

Siloking-tuotepäällikkö Kalle Murto kuvattuna Helsingin Maatalouskonemessuilla Siloking-apevaunun kanssa

Apevaunun mieltää helposti yksinkertaiseksi ja itsestään selväksi laitteeksi. Koneen tehtävä on yksinkertainen: sekoittaa ja silputa rehukomponentit. Apevaunu siis käsittelee kaiken rehumateriaalin ja vastaa ruokinnan tasaisuudesta ja rehumateriaalin oikeasta rakenteesta. Rehukustannuksen ollessa suurin menoerä karjatilalla kannattaa miettiä, että tekeekö oma vaunu halutun työn oikein ja onko lopputulos paras mahdollinen.

Yksinkertainen tehtävä sekoittaa ja silputa voidaan toteuttaa monella tavalla. Yleisin käytössä oleva tekniikka on pystyruuviapevaunu. Pystyruuvivaunussa kannattaa huomioida ruuvin koko suhteessa säiliökokoon, jotta sekoitustulos olisi hyvä, eikä rehua tarvitsisi jauhaa turhaan ylimääräistä aikaa. Tämä säästää rehun rakennetta ns. murskaantumiselta ja pienentää oleellisesti sekoittamiseen kuluvan polttoaineen määrää. Apevaunun valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota sekoitukseen. Oikean kokoinen ruuvi ja hyvin muotoiltu säiliö parantaa sekoitustulosta ja lyhentää sekoitusaikaa. Siloking-vaunuissa tämä on huomioitu ja eri säiliökokoihin on valittu juuri kyseiseen tilavuuteen sopiva ruuvi.

Rehun hyväksikäyttöön vaikuttaa myös lastaustasaisuus. Tarkkaan suunniteltua ruokintaohjelmaa ei kannata pilata epätarkalla lastauksella. Lastausjyrsimellä varustellulla ajettavalla apevaunulla ja tarkalla vaakajärjestelmällä päästään 99 % lastaustarkkuuteen (DLG-testiraportti).

Helsingin Maatalouskonemessuilla keskusteltiin paljon aperuokinnasta ja selkeä trendi on kasvava kiinnostus ajettaviin apevaunuihin. Kasville ja pitkälle eteenpäin katsoville tiloille ajettava apevaunu voi olla erittäin kannattava investointi, kun tavoitteena on parantaa tuotoksia ja työn tuottavuutta. Näillä polttoaineen ja rehunhinnoilla ruokinnan tarkkuuteen ja polttoaineen kulutuksen vähentämiseen kannattaa panostaa!

Ole yhteydessä niin lasketaan millaisia hyötyjä ajettavasta apevaunusta tai tehokkaasta hinattavasta vaunusta voisi olla teidän tilallenne!

Terveisin,
Kalle Murto

0442697925
kalle.murto@turunkonekeskus.fi

Siloking on ollut panostanut ajettavien apevaunujen kehitykseen ja se onkin Euroopassa markkinajohtaja alallaan. Vuodesta 2004 Siloking on valmistanut 2600 ajettavaa seosrehuvaunua. 

Tutustu myös näihin