Lihakarjatilan moniosaaja Olli Hiidensalo

13.09.2018

Lihakarjatilan moniosaaja Olli Hiidensalo

Lohjalla, entisen Nummi-Pusulan puolella, sijaitsee Hiidensalon lihakarjatila. Tilan isäntänä on Hiidensalon isä ja tilalla on menossa nyt 15. sukupolvi. Vaikka kyseessä on lihakarjatila, sieltä löytyy lisäksi runsaasti erilaisia kotieläimiä kuten hevosia, kissoja, koiria ja kanoja. Olli auttelee vanhempiaan tilan töissä, mutta lisäksi hänellä on merkittäviä urheilusaavutuksia; hän osallistui Pyeongchangin olympialaisiin lajinaan ampumahiihto, hänellä on 25 SM-mitalia ampumahiihdosta ja 6 SM-mitalia hiihdosta. Näiden lisäksi hän on kouluttautunut tuotantotalouden kandidaatiksi ja on tällä hetkellä diplomivaiheen opiskelija.

”Mitäpä sitä hyvää merkkiä vaihtamaan”

Massey Ferguson on kulkenut tilan matkassa jo pitkään. Neljästä Massikasta vanhin on MF 178-malli vuodelta 1972. Lisäksi käytössä on Seko-seosrehuvaunu, Pilkemaster TR 36 -klapikone ja Unia-lavetti.

- Ensimmäiset muistot Massikoista ovat lapsuudesta, kun olen ollut isän kyydissä peltohommissa. Pikkupoikana pääsi äestämään MF 178:lla. Silloin sen kytkin tuntui niin raskaalta, että piti melkein koko painolla mennä päälle että sai sen pohjaan.

- Vanhin Massikka MF 178 on kevyessä käytössä esim. lietepumpun pyörittämisessä ja täyttövaunun edessä kevätkylvöissä. MF 399 on pyhitetty rehun jakamiseen eli se on Seko:ssa kiinni koko ajan. MF 6290:llä ja MF 6475:lla tehdään kaikki peltohommat ja raskaimmat niistä MF 6475:lla. MF 6475 on myös käynyt tehopenkissä, joten siitä ei teho ja vääntö aivan heti lopu. Lisäksi se on liikennetraktori, joten sillä tehdään pidempiä ajoja. Viimeisin koneen vaihto on tehty vuonna 2005, kun MF 690 vaihdettiin uuteen MF 6290:aan. Vuonna 2015 tarvittiin yksi traktori lisää ja silloin hankittiin MF 6475.

Hiidensalon tilalla Ollin isoisä jo aikoinaan aloitti tilan Massey Ferguson -aikakauden. MF-huolto on ollut lähellä ja koneisiin on oltu tyytyväisiä, mikä on osaltaan vaikuttanut siihen, että Massikat ovat tilalla pysyneet.

- Koneet ovat olleet luotettavia, joten mitäpä sitä hyvää merkkiä vaihtamaan. Seko hankittiin aikanaan suosituksilla ja tyytyväisiä olemme olleet. Seko on helppokäyttöinen ja luonnollisesti siinäkin on kuluvia osia, mutta yllättävän vahvarakenteinen se on ollut. Alun perin se tuli vain yhdellä rehun kuljettimella, mutta pari vuotta sitten huollossa siihen asennettiin toisellekin puolelle kuljetin, joten navetan läpi ei tarvitse enää ajaa kuin kerran.

Muutoksen tuulia ja kilpaurheilijan tavoitteita

Tällä hetkellä tila toimii karjatilana, mutta muutoksia on tulossa.

- Jossain vaiheessa tila tulee todennäköisesti siirtymään ainakin hetkellisesti viljatilaksi. Silloin voi olla ajankohtaista vaihtaa kaksi vanhinta traktoria yhteen uudempaan, sillä traktoreita ei tarvita enää niin paljoa. Myös rehuntekokoneita tullaan varmaan vaihtamaan tehokkaampiin viljanviljelykoneisiin.

Turun Konekeskuksen kanssa yhteistyö on jatkunut jo useita vuosia. Tilalle on hankittu samasta paikasta useita käytettyjäkin koneita, kuten esimerkiksi yhdistelmäpaalain.

- Asiantuntevaa palvelua ja sujuvaa konekauppaa on ollut tarjolla, joten suunnitelmissa on konekauppoja myös jatkossa jo heti ensi keväänä.

Ollin tavoitteena ampumahiihdossa on MM-mitali. Maatilan töitä tehdessä tuleekin pohdittua myös omaa harjoittelua ja kilpaurheilua.

- Olen tehnyt tilalla melkein kaikkia töitä ja erityisesti polttopuiden teko Pilkemasterilla on pelkästään minun hommiani. Pyrin valitsemaan maatilan töistä ne raskaimmat, jotta saisi sitä kautta myös vähän harjoituksellista vastinetta. Tästä syystä metsätyöt ovatkin mieluisimpia ja erityisesti raivaaminen sekä rankojen teko ovatkin suosikkeja. Traktorihommista ehdottomasti rattoisin on paalaaminen 6290:llä johon olen traktoreista eniten tykästynyt. Koko päivää en kuitenkaan voi istua traktorin ratissa, koska minun pitää jaksaa tehdä kaksi harjoitusta päivässä. Kun on tehnyt päivän aikana pari harjoitusta ja päälle vielä maatilan hommia niin keho ja mieli palautuu parhaiten rantasaunan löylyissä.

Olli Hiidensalo 27 v.
Pyeongchangin Olympialaiset, ampumahiihto: 19. sija pikamatka, 6. sija sekaviesti.
25 SM-mitalia ampumahiihdosta ja 6 SM-mitalia hiihdosta

Hiidensalon tila
MF 178, MF 399, MF 6290, MF 6475

Tutustu myös näihin