Massikka kestää isältä pojalle
06.06.2016
Jari Mäkilä Oripäästä on ensimmäisen Turun Konekeskuksen myymän Massey Ferguson -traktorin ostaja. Traktorikauppa oli Jarilla mielessä jo syksyllä, mutta kevääseen se kuitenkin venyi. Mäkilän tilalla kuukauden päästä toimitettava Massikka ei ole ensimmäinen laatuaan vaan Massikoita on ollut vuosikymmeniä. Mäkilän uusi Massikka on 7726, jossa on erikoisempina varusteina etunostolaite ja Auto Guide -automaattiohjaus.
Massey Fergusonin hankinta ei ollut Jarille epäselvää hankintavaiheessa, koska yhden ja saman merkin kanssa tulee paremmin touhuun kuin monen merkkisen kanssa. Esimerkiksi Massikan toimivat ohjainlaitteet ovat vuosien saatossa tulleet tutuiksi ja toisen merkkisen traktorin kanssa opettelu vie aina hieman aikaa. Nyt kun uusi Massikka tulee taloon, vaihtokoneena poistuu yksi erimerkkinen traktori.
- Nuorena meillä oli jo Massikoita ja ajamaan olen opetellut aikoinaan Massey Ferguson 185:lla ja seuraava oli 188, Jari kertoo. Kun nuoresta pitäen tottuu tietyn merkin kanssa olemaan ja tekemään töitä, merkin vaihto ei ole helppoa. Monet asiat kuten huollot onnistuvat helpommin, kun keskustellaan tuttujen ihmisten kanssa.
Mäkilässä on emakkosikala ja lihasikala erikseen noin parin kilometrin etäisyydellä, joten kaikenlaista kuljetettavaa on viljasta ja lietteestä porsaisiin ja traktoreille tulee paljon tietunteja. Esimerkiksi porsaat kuljetetaan lämmitetyssä vaunussa talvellakin 20-asteessa lihasikalaan kasvamaan. Viljeltyä vuokramaineen on 250 hehtaarin luokkaa ja lietettä kuljetellaan levitysaikana pellolle, kun etäsäiliöitä ei ole rakennettu.
Mäkilässä on traktorikapasiteettia, mutta traktorityötä ostetaan myös urakoitsijalta. Lieteen siirrossa ja levityksessä on käytössä urakoitsijan traktori ja kuljettaja, mutta lietevaunu on Mäkilän. Lietettä joudutaan kuljettamaan etäämmälle, jolloin lietteen ajoon menee hieman enemmän aikaa ja siksi käytetään urakoitsijaa.
Traktorin vaihtoa ehkä olisi voinut vielä siirtääkin, mutta vetokoneita tarvitaan sesonkina ja silloin työn pitää käydä. Keväällä on yksi sesonki ja syksyllä toinen, kun viljaa korjataan. Vaikka kaikki vilja käytetään sikojen rehuna, vilja kiertää kuivaamon kautta, jolloin siitä saadaan roskat pois ja vilja kuivataan 18 % kosteuteen sinkittyyn ilmatiiviiseen siiloon. Rehuviljaa myös ostetaan lähiseudulta.
Huollot kätevämmin
”Yksi merkittävä asia yhden merkin ylläpidossa on huoltojen järjestely. Ennestään tuttujen kanssa huolto on onnistunut hyvin ja luultavasti tästä eteenpäinkin.”
- Oripään seudulla on kaikille merkeille tarjolla vähintään hyvät huollot, mutta kyllähän Massikan huolto eli Loimaan Konehuolto Onnela on ollut hyvä uudempien mallien kanssa, joissa on sähköä jo kohtalaisen paljon, Jari kehuu. Vanhemman kaluston kanssa on huoltopiste ollut hieman lähempänä, kun Tuomisen Ari Lääninpään korjaamolla on laittanut ne kuntoon.
Varusteet töiden mukaan
- Traktorin vaihto oli mielessä jo pidempään ja ajatuksena oli päästä kiinni automaattiohjaukseen, jotta päästään hyödyntämään koneiden työleveydet paremmin. Työkoneleveydet ovat kasvaneet traktoreiden tehojen kasvun myötä. Äestystraktorin työleveydestä jää hyödyntämättä leveillä työkoneilla vähintään puoli metriä ja siltä leveydeltä muokkausta tehdään tuplasti. Vähitellen myös muissa koneissa siirrytään automatiikkaan, Jari pohtii.
Tähän uuteen traktoriin hankittiin tehdasasenteinen automaattiohjaus, jolloin tieto välitetään suoraan ohjauksen hydrauliikkaan. Tällöin ohjaus on tarkka, eikä hieman nykivä, kuten rattirullissa. Äestettäessä ajetaan helposti pölyssä puoli metriä ja enemmänkin päällekkäin ja se aiheuttaa turhaa kustannusta. Samalla muokkauksen valmistuminen viivästyy ja paikoitellen on hienonnettu maata liikaa. Tästä lähtien muokkaus on tarkkaa.
Tärkeää on saada peltotyöt tehtyä ajallaan ja mielellään pienillä kustannuksilla, jotta sioille saadaan laadukasta ruokaa.
Kalustoa moneen lähtöön
- Onhan meillä vanhaakin kalustoa, kun vanhin käytössä oleva traktori on vuodelta 1986 eli 30-vuotias. Sen traktorin ainoa tehtävä on pyörittää lietepumppua muutama viikko vuodessa, Jari aloittaa.
Toiseksi vanhin käyttökone on vuosimallia 1990 oleva 3060 Massikka, jonka tuntimittari on jo muutaman vuoden ollut rikki ja mittari on pysähtynyt näyttämään 12000 tuntia. Vielä reilu 10 vuotta sitten kyseinen traktori oli vielä kylvökoneen edessä. Kun traktorissa on etukuormaaja, traktoria kannattaa ainakin pitää varakoneena, jos joskus jotain pitää nostaa eikä kurottaja ole paikalla. Kurottajaan kertyy tunteja vuodessa noin 1000 eli enemmän kuin traktoreihin.
Seuraavaksi tuorein Massikka 3120 on ollut vuosimallia 1994 ja se on vielä aktiivikäytössä kuten kasvinsuojeluruiskun edessä. Tähän mennessä uusin hankinta on ollut 2013-mallinen, joka on ollut kylvötraktorina ja viljan ajossa korjuuaikana.