McHale niittoon ja paalaukseen Raittilan tilalla

05.03.2019

McHalen niittomurskainyhdistelmä oli esillä 2017 nurmipäivillä. Kyseessä on siis McHalen Pro Glide- puoliperhonen eli F3100-etuniittolaite- ja R3100-takakoneyhdistelmä. Molempien leikkuuleveys on 304 senttiä. Raittilalle tästä yhdistelmästä päätyi takaniittomurskain.

McHale niittoon ja paalaukseen Raittilan tilalla

Karjatilan haasteena on saada nurmi korjattua olosuhteista riippumatta. Karjalla pitää olla ruokaa joka päivä myös sisäruokintakaudella. Raittilat Vilppulasta olivat hankkineet McHalen paalaimen jo aiemmin, ja viime kaudeksi hankittiin McHalen niittomurskain.

Raittiloilla on emolehmätila Vilppulassa Pohjois-Pirkanmaalla. Nurmirehu ruokintaan hankitaan ensisijaisesti omilta pelloilta. Omia peltoja Raittiloilla on rehunurmella noin 30 hehtaaria ja viime kesänä nurmia niitettiin McHalella yhteensä noin 40 hehtaaria omaan käyttöön, kun heikon sadon vuoksi satoa kerättiin niittylohkoiltakin. Tämän lisäksi käytiin niittämässä parikymmentä hehtaaria muiden peltoja molempina niittokertoina.

Karjatilalla pitää tehdä investointeja, jotta työt saadaan sujuvasti tehtyä. Raittilalla on parin vuoden aikana uusittu nurmikalustoa ja ajatuksena on, että niiden kanssa selvitään pitkään. Kalustohankinnassa ei mennä hinta edellä, vaan mielellään hankitaan kerralla laadukkaampaa, jotta turhaa remonttia ei tulisi.

-Investointeja suunnitellaan mielellään pitkällä tähtäimellä ja siten, että kalustoa kuitenkin vaihdetaan harvoin. Tällä kalustolla olisi tarkoitus nyt ajaa useampi vuosi, Hannu Raittila kertoo.

-Aikoinaan meillä oli Welgerin paalaimia useampi peräkkäin, mutta sitten valinta kääntyi McHaleen. Paalain on yksinkertainen, ilman turhia hienouksia, Hannu kertoo. Sitten olimme vaimoni Solen kanssa Turun Konekeskuksen järjestämällä tehdasvierailulla McHalen tehtaalla ja monta kertaa tuli esiin McHalen rakenteiden tukevuus, Hannu muistelee. 18 vuotta olen ollut konepajalla ja tukevien rakenteiden merkitys korostuu, kun olosuhteet ovat haastavat, Hannu jatkaa.

-Olimme uusimassa niittokalustoa viime kaudeksi ja yhdestä toisesta merkistä olimme ensin kiinnostuneita, mutta kaikki koneet oli jo varattu. Hieman oli sellainen tunne, että kun ei sopivaa uutta konetta ollut tarjolla jatkamme vanhalla vielä yhden kauden.

Toisin kuitenkin kävi, vaikka McHalen niittokalusto ei ollut vielä oikein virallisesti myynnissä. Raittiloille tarjottiin työnäytöksessä esittelykäytössä ollutta McHalen niittomurskainta viikko McHalen tehdasvierailu jälkeen. Konetta käytiin sitten katsomassa ja siitä tehtiin kaupat.

Meillä oli hyvät näkemykset McHalen paalaajasta ja sama rakenteiden yksinkertaisuus toistui niittomurskaimessa, Hannu jatkaa.

Kokemuksia viime kaudesta

Niittomurskaimella on ajettu yksi kausi ja kokemukset olivat hyvät, vaikka olosuhteet eivät olleet parhaat mahdolliset. Edellisen vuoden jäljiltä oli monessa pellossa vielä raiteita, kun heinää oli korjattu märällä pellolla. McHale ei ole kevyt laite, mutta koneen paino vastaa sen kestävyyttä.

-Meillähän oli täällä pellot kuivia, joten vankkaan kasvustoon koneella ei vielä päästy lainkaan kokeilemaan. Ensimmäinen sato oli kohtalainen, mutta toinen sato oli kuivuuden takia huono, joten oikeastaan kaikki mahdolliset pellot niitettiin ja niistä korjattiin sato, jolloin jokaisella kiviselläkin lohkolla yritettiin rehu kerätä tarkkaan, Hannu toteaa.

-Myös muutama vuosia niittämättä olleita kytömaita (turve) käytiin niittämässä, Sole kertoo.

Kun kivien vierestä ajetaan, niin yleensä kulma ennemmin tai myöhemmin osuu. McHalessa terät ovat pikakiinnitteiset, joten ne ovat nopeat vaihtaa.

-Hankalampaa on, kun terän tappi irtoaa tai koko lautanen, kuten meillä kävi vanhassa koneessa, Hannu muistelee.

Kun niittomurskain ostettiin, niittokäytössä oli Valtra C130 tai Massey Ferguson 6475. Valtra vaihtui kesällä kuitenkin isompaan Valtra N163:n, jolla on miellyttävämpi niittää ja siirrellä konetta epätasaisessa maastossa.

-Voimaa niitossa tarvitaan, mutta uuden traktorin kanssa menisi yksi lautanen enemmänkin, Hannu toteaa.

-Meidän olosuhteissa koneiden pitää olla yksinkertaisia, jotta ne saadaan vahingon jälkeen tarvittaessa myös kuntoon. Jostain syystä monet koneet on suunniteltu monimutkaiseksi. McHalen paalain toimii yksinkertaisesti ja varmasti. Myös niittomurskain on yksinkertainen. Toisaalta McHalessa on kellunta, mikä on tehty fiksusti ja mikä toimii.

McHalen niittokone oli aikoinaan outo kone Suomessa, mutta se on nyt koestettu viime kesän erikoisissa olosuhteissa. Peltojen epätasaisuus oli viime vuonna aivan poikkeuksellista tasoa, mutta niissäkin olosuhteissa McHale selvisi hyvin.

-Monella muulla koneella siinä epätasaisen pinnan rytkytyksestä ei olisi selvitty niin hyvin, Hannu toteaa.

Meidän olosuhteissa esimerkiksi vanhoista suopohjista nousee vähitellen pintaan vanhoja kantoja. Kannot tarttuvat sitten niittokoneeseen tiukasti kiinni.

-Kotieläintilat ovat tällä seudulla harvassa. Uuden niittokoneen kanssa on mahdollista käydä niittämässä muuallakin ja osittain sitä silmällä pitäen koneeseen on myös investoitu, vaikka pääasia toki on ollut omat niitot, Sole kertoo.

Meillä on tässä toki toimivaa yhteistyötä, mutta toki aina parannettavaa on. Moni työ tulisi toki tehtyä kustannustehokkaammin, kun käytössä on urakoitsijan kone tai jos hankitaan yhteisiä koneita. Muutamia toimivia porukoita tässä onkin, mutta esimerkiksi kuivalannan tarkkuuslevitin oli hieman hakusessa ja päädyttiin omaan vaunuun. Toki yhteistyökumppanit eivät näissäkään koneissa ole kovin lähellä, kun nautakarjatiloja Vilppulan alueella on noin kymmenkunta, Sole laskeskelee.

Etuniittolaite painaa 1250 kiloa ja takakone 1470 kiloa. Painopiste on kuitenkin lähellä traktoria, jolloin kevennys toimii takakoneessakin. McHale on patentoinut kevennysjärjestelmän, mikä pitää kevennyspaineen tasaisena.

Sopivat kumppanit

-Meille kauppojen tekeminen Turun Konekeskuksen kanssa on ollut helppoa, kun myyjän kanssa on asioista sovittu. Toisaalta myös neuvonta- ja varaosapuoli on toiminut, kun Kapasen Timolta on saanut vastukset kysymyksiin ja tarvittavat osat on toimitettu nopeasti.

-Varaosia ja hyviä neuvoja pitää saada, kun kone särkyy. Montaa päivää niitä ei voi odottaa, Hannu päättää.

Hannu ja Sole Raittila hankkivat ensin McHalen paalaimen ja nyt käytössä on McHalen takaniittomurskain.

Tutustu myös näihin