MF IDEAL Lopella

29.09.2020

MF Ideal -puintinäytös Lopella

Massey Fergusonin IDEAL-puimuri oli näyttävästi esillä Aamupostissa

Lopella olleeseen puintinäytökseen saapui myös lehdistöä paikalle. Tässä alla Aamupostissa ollut artikkeli.

Lopella esiteltiin Suomen suurinta leikkuupuimuria – ”Tuollaisella saisi puitua vaikka koko kylän pellot.”

Maatilat kehittyvät kohti yhä suurempia viljelypinta-aloja. Samassa suhteessa kehittyvät myös maanviljelyksessä tarvittavat laitteet.
Ääriesimerkki tästä nähtiin Lopella perjantaina, kun Turun Konekeskus Oy esitteli ilmeisesti suurinta Suomeen tuotua leikkuupuimuria. Massey Ferguson IDEAL 8T esittäytyi lähiseudun maanviljelijöille aidon puintinäytöksen muodossa. Sää suosi esittelyä, toki hyvän puintisään takia eivät kaikki kiinnostuneet ehtineet paikalle.

Puimurin ominaisuuksista kertoo sen moottori. MAN-voimanlähde on 12,4-litrainen ja kehittää 538 hevosvoimaa. Leikkuupöydän leveys esitellyssä yksilössä oli 10,7 metriä, tarjolla on myös 14-metrinen vaihtoehto. Puintisylintereitä on kaksi.

Pitkälle on päästy 50-luvun ensimmäisistä puimureista, joissa voimaa antoi ilmajäähdytteinen VW-teollisuusmottori mallia Kupla.

KUN LEIKKUUPINTA-ALA on paljon peruspuimureita isompi ja moottorin teho antaa pontta nopeammalle puinnille, saavutetaan laitteella jopa nelinkertainen puintinopeus tavallisiin puimureihin verrattuna. Kulkemista pehmeillä pelloilla edesauttaa etupään vetorakenne telaketjuilla.
– Myös polttoainetalous on hyvin hallinnassa uuden teknologian ansiosta. Tietenkin kulutus voi vaikuttaa suurelta, mutta kun se suhteutetaan talteen saatuun viljamäärään, on kuvio täysin erilainen. Tässä pitää miettiä asioita panos/tuotos-ajattelun keinoin, toteaa Massey Ferguson myyntipäällikkö Jarno-Matti Hakamäki.

Paitsi koko on myös automatiikka uutta. Puintiautomatiikka on laajaa. Kuljettajan pääasiallinen tehtäväsäädöissä on valita, painotetaanko pieniä puintitappioita, puhdasta viljaa, pientä rikkoutuneiden jyvien määrää vai työsaavutuksen määrää. Automatiikka perustuu optisiin ja akustisiin antureihin sekä konenäköön.

Lisävarusteena saa automatiikan, joka kytkee tai irrottaa leikkuupöydän ilman, että kuljettajan tarvitsee poistua ohjaamosta. Leikkuupöytä sallii jopa 15 prosentin sivukallistuksen.

Esitellyn laitteen viljasäiliö on kooltaan 17,1 kuutiometriä.
– Mutta jotta tämän tehosta saisi kaiken irti, pitäisi vierellä kulkea koko ajan kuljetuskalustoa joka vie viljan eteenpäin kuivurille, Hakamäki korostaa.

YKSI UUTEEN puimurisukupolveen tutustuneista oli jo eläkkeellä oleva maataloustuottaja Ahti Mansikka.
– Kyllä tuollaisella puimurilla saisi puitua vaikka koko kylän pellot, aprikoi Mansikka.
– Ihan pieneen käyttöön ei tuota kannata ostaa.

Kaikilla asioilla on nimittäin varjopuolensa. Tässä sellainen on hinta. Hintalappu ilman arvonlisäveroa nousee yli 450 000 euroon. Ja jos ei tämä laitekaan riitä, on tarjolla vielä isompia ja tehokkaampia versioita. Uusin on mallisarja IDEAL 10T.
USA:n pelloilta vaikutteita saanutta isoa puimuria valmistetaan Euroopan markkinoita varten kahdella markkinointimerkillä. Toisessa on Massey Ferguson -tarrat, toisessa Fendt.

Koneet valmistetaan Italiassa Laverdan tehtaalla, joka tekee niitä myös kotimarkkinoita varten. Pohjois-Amerikassa myyntimerkki on Challengers ja Eteläisessä Amerikassa yllättävästi Valtra.

IDEAL 8T:n suurin matkanopeus on 40 kilometriä tunnissa. Toki liikuteltaessa pitää ottaa huomioon leveys ja muut mittasuhteet. Pituutta on vajaat 10 metriä plus pöytä. Korkeutta löytyy vajaat neljä metriä.

Tutustu myös näihin