Nurmisäilörehu vaikuttaa karjatilan kannattavuuteen

16.03.2017

Kehittää pitää, jos haluaa olla paras

Itävaltalainen perheyritys Pöttinger on jo lunastanut Suomessa paikkansa huippukonevalmistajana. Kehityksen kärjessä oleminen vaatii jatkuvasti uusia innovaatioita. Eturivin karjatalousasiakkaat haluavat tehokkaampia ja täsmällisempiä koneita, joiden varaosasien saatavuus ja huoltopalvelut ovat kunnossa. Siten varmistetaan intensiivisen rehunkorjuukauden onnistuminen. Viljelijöiden konevalintoihin vaikuttaa myös niiden vaikutus rehun laatuun. Pöttinger-heinäkoneiden kehityksessä keskitytään seuraaviin asioihin:
• Rehun puhtaus
• Korjuun tehokkuus
• Polttoaineen kulutuksen vähentäminen
• Koneen käytön ja huollon sujuvuus
• Koneen ja sen osien laatu ja yhteensopivuus
• Koneiden käyttäjien havainnot ja kehittämisehdotukset

Hankkimalla uuden Pöttingerin pääset hyötymään yllä mainituista ominaisuuksista ja edistämään siten oman tuotantosi kilpailukykyä. Maahantuojana ja myyjänä haluamme myydä koneita asiakkaalle, mutta haluamme myös, että asiakkaamme menestyy. Pöttinger panostaa parhaillaan myös omien tuotantolaitostensa kehittämiseen. Vain investoimalla tehokkuuteen voidaan pienentää tuotantokustannuksia.

A10-perhosniittomurskain korvaa suositun V10-mallin

A10 uudistaa monella tavalla ajatusmallia perhosniittokoneista. Ensinnäkin sen voimansiirto on täysin uudenlainen. Uudentyyppinen vaihteisto (Y-DRIVE) mahdollistaa pidemmät ja suoremmat voimansiirtolinjat niittoyksiköille. Vapaakytkimet ovat kulmavaihteiden päissä, minkä ansiosta nivelakselien pituutta voidaan kasvattaa ja akselien kulmaa käytön aikana huomattavasti parantaa. Samalla koneen päistehallinta on parantunut maavaran ollessa jopa 55 cm. Niittoyksiköiden parannettu liikkumavara on myös osa kehittyneempää laukaisulaitemekanismia. Takaniittoyksiköitä voidaan siirtää sivusuunnassa jopa 40 cm. 3,5 m etukoneella työleveys on 9,26-10,02 m. Perhosniittomurskaimen kuljetus pystyasennossa antaa paketille 4 m korkeuden, 28 cm maavaran ja 3 m kuljetusleveyden. Koneen varastoiminen on mahdollista kuljetusasennossa, jolloin varastotilan käyttö on tehokasta. A10 paino mattoperällä on sama kuin vanhan Pöttinger X8 perhosen!

A10 voidaan varustella RC-telamurskalla normaalien murskainsormien sijaan. Koneeseen voidaan asentaa mattoperä, jolloin 10 m niittomurskaimen niitosta seuraa niittävää traktoria yhdessä karhossa. A10 on saatavana myös CF eli Crossflow rehunsiirtoruuveilla. Suomeen on myyty ensimmäiset A10 Crossflow:t ja kesän mittaan keräämme kokemuksia ja tietoa koneen toimivuudesta.

A10 varustettuna POWER CONTROL -ohjainlaitteella mahdollistaa erittäin miellyttävän koneen käytön. Perhosta voi ohjata myös traktorin ISOBUS-näytöltä. Etukoneen nostot ja laskut, päisteajot ym. voidaan ajoittaa traktorin ISOBUS-signaalin avulla. Uutena ominaisuutena tulee mahdolliseksi myös traktorin kääntökulmasta riippuvainen automaattinen ajonaikainen takaniittoyksiköiden limityksen säätö. Ohjainlaitteessa on huoltomuistutus. Rasvausväli on 50 h ja öljynvaihtoväli 250 h.

Novacat Crossflow eli jenkakone

Suomessa kesällä 2016 ensiesittelyn saanut Novacat 352 CF (Cross Flow) on mielenkiintoinen vaihtoehto puoliperhosluokassa. Cross Flow -mallin rehunsiirtoruuvi vie koko niittokarhon suoraan traktorin taakse, laittaen koko niitoksen etuniittokoneen niittokarhon päälle. Käytännössä 7 m niitettyä heinää jää yhteen karhoon traktorin taakse. Kesän havaintoja on muun muassa se, että märkä nurmi ei suinkaan ole ongelma niittokoneelle. Novacat 352 CF -koneella voidaan ajaa myös ilman sivusiirto-ominaisuutta avaamalla takakansi, jolloin rehu levittyy niittokoneen taakse. CF-puoliperhonen on kustannustehokas valinta, etenkin jos etukone on ilman murskainta. Vuoden 2017 CF:t on myyty ja 2018 toimituksia myydään jo nyt.

Uudistunut Torro noukinvaunu

Kesällä 2016 olemme ajaneet koeajoja ympäri Suomen uudistuneella TORRO 6510 L Combiline noukinvaunulla. Vaunun sopii hyvin erikokoisille tiloille. Koeajoilla haluttiin osoittaa noukkimen tehokas toiminta, uusi muotoilu ja tekniset ratkaisut (esim. twinblade -kääntöterät) sekä 26,5” -tandemakseliston toiminta 800-renkailla Suomen olosuhteissa. Vuonna 2017 tämä erittäin tehokkaaksi osoittautunut TORRO-noukinvaunu saa isoveljen eli TORRO 7210 ja 8010! Asiakkaamme ja koeajokuljettamme antoivat erinomaista palautetta täyttöautomatiikka ohjaavan sullojan syöttömomentin mittauksen toiminnasta. Janne Kujalan luona työnäytöksessä tehtiin jonkin tason ennätys. 35 DIN kuution Torrossa oli 15900 kg lyhyeksi silputta (teoreettinen 34 mm) rehua. Voimansiirto on mitoitettu 300 hv ja 2300 Nm väännölle eli TORRO on todellinen tehopakkaus suurille rehumäärille.

Tutustu myös näihin