Vuosi punaista

14.06.2017

Otsikon voi ymmärtää monella tavalla, mutta tällä kertaa puran mennyttä vuotta Massey Ferguson merkkisen ”laivan” peräsimessä. Massey Fergusonin myynti aloitettiin ja avajaisia vietettiin vuosi sitten (14.6.2016). Päivä oli jännittävä, sillä esiteltiinhän silloin uusi MF-maahantuoja, uudet varaosa- ja huoltotoiminnot sekä maanlaajuinen uusi myyntitiimi. Paikalla oli lehdistöä, Massikan johtohenkilöitä ja asiakkaita. Päivä ikään kuin humahti, mutta ns. merkinvaihtajana jäi päivältä mieleen muutama huomio, esim. se kun lehdistön edustaja toi meille taulun, jossa oli 35:sen Fergun kuva ja teksti onnea uuteen kotiin. Ajattelin itsekseni, että jaahas toimittajat ovat jääneet kaipailemaan menneitä vuosikymmeniä! Massikan Euroopan markkinointijohtajan Cambel Scottin muistorikkaan puheen jälkeen alkoi kuitenkin itsellenikin selvitä: nyt ollaan tekemisissä enemmän kuin traktorin kanssa! Ensimmäinen opetukseni uuden merkin kanssa oli, että sillä todella on perinteet ja historia. Massikka on monelle yhtä kuin traktori ja Massikasta on kaikilla joku mielipide, oli se sitten hyvä tai paha. Ja hyvillä asioilla on tapana säilyä. Ajat tulee ja menee mutta Massey Ferguson on maanviljelijöiden kaverina aina.

Ensimmäinen suuren luokan tapahtuma Massikan uudella kodilla oli Okra-näyttely Oripään lentokentällä heinäkuun puolivälissä. Ihan kuin hommaa ei olisi ollut ensikertalaisille tarpeeksi niin päätimme vielä suuruudenhulluuksissamme tilata paikalle puimurin. Siis puimurin, AGCOn tehtailta Breganzesta Italiasta. Idea tuli päähän juhannuksen huminoissa ja kun kilpailuvietti on kova, niin projektia alettiin viemään eteenpäin hurjalla tarmolla. Heinäkuu tuli, puimurin tuloa tiedusteltiin ja aah 2 päivää ennen Okran alkua puimuri oli satamassa. Silloin oli voittaja fiilis, tämä saadaan osastolle. No ei ollut ilo ikuista, vain alle 2 tuntia ilmoituksesta tuli minulle kysely, että missäs puimurin pöytä ja renkaat on, ja entä missä nostokoukut, että saadaan nostettua se pois kuljetusalustalta. Pöytä paikallistettiin Viroon ja se saataisiin kyllä Okraan, mutta nostokoukut aloittelija oli unohtanut tilata tehtaalta. Onneksi sataman väki ymmärsi paniikkini ja vetoakselin päihin tulevat nostokoukut valmistettiin jossain konepajalla tilaustyönä. Lopun tiedättekin, puimuri saatiin Okraan, ja vielä jäi melkein vartti luppoaikaa. Loppu hyvin-kaikki hyvin. Onnistunut puimuritoimitus varmaan sitten ruokki myös myyntitiimiä, sillä Okrassa saimme räväkän alun myyntiimme myymällä 5 uutta traktoria.

Loppukesä ja alkusyksy kierrettiin ahkerasti ympäri Suomea erilaisia avajaisia ja demohommia tehden. Maakunnasta jäi päällimmäisenä keskustelut varaosapalvelun tasosta ja uuden toimijan kyvystä hoitaa Massey Ferguson toimintoja Suomessa. Keskustelut olivat erinomainen tapa saada tietoa Turun pääkonttorille ja matkan varrelta mukaan jäi useita kymmeniä hyviä ideoita ja uudistuksia. Kiitokset kaikille palautteesta ja mielipiteistä! Maakuntamatkoilta jäi myös mieleen iso joukko viljelijöitä, joilla on aina ollut talossa Massikka. Tämäkin on sellainen asia, mitä pitää arvostaa ja siitä voi olla ylpeä.

KoneAgriassa meidät puolestaan koulutettiin AGCO Powerin eli entisen Sisudieselin saloihin. Osastollamme oli myös tulevaa ennakoiden Linnavuoren 200 hevosvoimainen 4-sylinterinen moottori. Niin ihmeellistä kun se onkin, niin Massikan moottorimiehet puhuivat myös täysin sujuvaa suomea. Näyttely oli meille iso ponnistus, mutta onneksi se onnistui hyvin. Suomalaisen moottoriperehdytys oli niin vahva, että pidimme alkutalvesta myös jälleenmyyjäkokouksen Linnavuoressa.

Mitähän muuta? Hirveä kasa ongelmia, ratkaisuja, tilausvahvistuksia, saatuja ja hävittyjä kauppoja. Vuodesta kuitenkin selvittiin ja se on pääasia. Nyt olemme vuoden harjoitelleet, prosessit ja toimintavat alkavat olla muodossa. Ei muuta kuin tervetuloa testaamaan palvelumme taso ja keskustelemaan Massikoista. Niin menneessä kuin tulevassakin.

Hyvää kesää kaikille!

Jokaisesta 161 tilauksesta kiitollinen ja ylpeä,

Jarno-Matti Hakamäki
Massey Ferguson myyntipäällikkö
050-3236129

Tutustu myös näihin