McHale Pro Glide -niittomurskaimet

Valmistaja: McHale

Uusi Pro Glide -mallisto kattaa useita ainutlaatuisia ominaisuuksia:

• Huippuluokan maanpinnanseuranta
• Itsesäätyvä leikkuukulmansäätö
• Tasainen kevennyspaine
• Vahvistettu teräpalkin suojaus
• Optimaalinen murskaus
• Tasalaatuinen karho
• Suuri työsaavutus
• Hyvä kuljetusasento
• Hyvä näkyvyys
• Pikavaihtoterät

McHale Pro Glide -niittokonemallisto sisältää kolme mallia:

McHale Pro Glide F3100 -etuniittomurskain

Pro Glide -etuniittokoneen painopiste on erittäin lähellä traktoria, minkä ansiosta kone reagoi erittäin nopeasti maanpinnan epätasaisuuksiin. McHale F3100 Pro GIide -etuniittokone sisältää lukuisia ainutlaatuisia ominaisuuksia:
• Putkirunkorakenne integroiduilla kevennysjousilla
• Kevennysjouset reagoivat erittäin hyvin maan epätasaisuuksiin
• Automaattinen teräpalkin leikkuukulman säätö
• Patentoitu kevennysjärjestelmä pitää kevennyspaineen tasaisena
• 17 asteen keinuntavara (vasen/oikea)
• 500 mm liikevara pystysuunnassa
• Yli 600 mm päistenostovara
• Kääntyvät suojat helpottavat pääsyä teräpalkille ja parantavat näkyvyyttä tiellä

McHale Pro Glide R3100 -takaniittomurskain

McHale Pro Glide -takaniittokoneissa on erityisen hyvin reagoiva kevennysjärjestelmä. R3100 on varustettu patentoidulla kevennysjärjestelmällä, jonka ansiosta teräpalkki kykenee seuraamaan maanpintaa 3-ulotteisesti. Se mahdollistaa teräpalkin sulavat liikkeet epätasaisessa maastossa ja silti tarkan niittojäljen.
McHale R3100 -takaniittokone sisältää lukuisia ainutlaatuisia ominaisuuksia:
• 3D-maanpinnanseuranta
• Ainutlaatuinen eteen/taakse -liike
• 17” keinuntavara
• Laukaisulaite kiviä varten
• Erittäin hyvä työsaavutus

McHale Pro Glide B9000 -perhosniittomurskain

McHale perhosniittokoneessa on Pro Glide F3100 -etuniittokone sekä kaksi R3100 -takaniittokonetta. McHale B9000 -perhosniittokone on suunniteltu suurille karjatiloille ja urakoitsijoille. Tässä koneessa on vakiona kaikki samant ominaisuudet kuin yksittäiskoneissa, kuten 3D-maanpinnanseuranta, ainutlaatuinen eteen/taakse -liike, hydraulinen tele-limitys ym.

McHale Pro Glide, esite

https://www.turunkonekeskus.fi/tuotteet/maatalouskoneet/mchale-pro-glide-niittomurskaimet.html

McHale Pro Glide, tekniset tiedot

Tekniset tiedot F3100 etuniittokone R3100 takaniittokone B9000 perhosniittokone
Työleveys, m 3,04 3,04 8,82 (15 cm limitys)
Korkeus maantieajossa, m 1,45 3,9 4,2
Paino, kg 1250 1470 2480
Lautaset, kpl 7 7 14 (7x2)
Terät, kpl 14 (2 kpl/lautanen) 14 (2 kpl/lautanen) 28 (2 kpl/lautanen)
Pikavaihtoterät Vakio Vakio Vakio
Tehovaatimus, hv 80 80 250
Kytkentä traktoriin CAT II tai CAT III (etu)nostolaite CAT II tai CAT III (etu)nostolaite CAT II tai CAT III (etu)nostolaite
Ulosoton nopeus, rpm 1000 1000 1000
Hydrauliikka 1 kpl yksitoiminen kellunnalla Kaksitoiminen kellunnalla
(minimivaatimus)
Yksitoiminen (lisävaruste)
Kaksitoiminen kellunnalla
(minimivaatimus)
Yksitoiminen (lisävaruste)
Niittokorkeus, mm 25-75 (1-3”) 25-75 (1-3”) 25-75 (1-3”)
Lautasten pyörimisnopeus, rpm 3200 3200 3200
Murskaimen pyörimisnopeus, rpm 700 tai 1000 700 tai 1000 700 tai 1000
Terässormimurskain Vakio Vakio Vakio
Minimipaine, bar 160 160 160
Hydrauliikan tuotto, min. 20 l/min @ 160 bar 20 l/min @ 160 bar 20 l/min @ 160 bar
Hydraulinen sivusiirto ei saatavilla ei saatavilla Vakio

McHale niittoon ja paalaukseen Raittilan tilalla

Karjatilan haasteena on saada nurmi korjattua olosuhteista riippumatta. Karjalla pitää olla ruokaa joka päivä myös sisäruokintakaudella. Raittilat Vilppulasta olivat hankkineet McHalen paalaimen jo aiemmin, ja viime kaudeksi hankittiin McHalen niittomurskain.

Raittiloilla on emolehmätila Vilppulassa Pohjois-Pirkanmaalla. Nurmirehu ruokintaan hankitaan ensisijaisesti omilta pelloilta. Omia peltoja Raittiloilla on rehunurmella noin 30 hehtaaria ja viime kesänä nurmia niitettiin McHalella yhteensä noin 40 hehtaaria omaan käyttöön, kun heikon sadon vuoksi satoa kerättiin niittylohkoiltakin. Tämän lisäksi käytiin niittämässä parikymmentä hehtaaria muiden peltoja molempina niittokertoina.

Karjatilalla pitää tehdä investointeja, jotta työt saadaan sujuvasti tehtyä. Raittilalla on parin vuoden aikana uusittu nurmikalustoa ja ajatuksena on, että niiden kanssa selvitään pitkään. Kalustohankinnassa ei mennä hinta edellä, vaan mielellään hankitaan kerralla laadukkaampaa, jotta turhaa remonttia ei tulisi.

-Investointeja suunnitellaan mielellään pitkällä tähtäimellä ja siten, että kalustoa kuitenkin vaihdetaan harvoin. Tällä kalustolla olisi tarkoitus nyt ajaa useampi vuosi, Hannu Raittila kertoo.

-Aikoinaan meillä oli Welgerin paalaimia useampi peräkkäin, mutta sitten valinta kääntyi McHaleen. Paalain on yksinkertainen, ilman turhia hienouksia, Hannu kertoo. Sitten olimme vaimoni Solen kanssa Turun Konekeskuksen järjestämällä tehdasvierailulla McHalen tehtaalla ja monta kertaa tuli esiin McHalen rakenteiden tukevuus, Hannu muistelee. 18 vuotta olen ollut konepajalla ja tukevien rakenteiden merkitys korostuu, kun olosuhteet ovat haastavat, Hannu jatkaa.

-Olimme uusimassa niittokalustoa viime kaudeksi ja yhdestä toisesta merkistä olimme ensin kiinnostuneita, mutta kaikki koneet oli jo varattu. Hieman oli sellainen tunne, että kun ei sopivaa uutta konetta ollut tarjolla jatkamme vanhalla vielä yhden kauden.

Toisin kuitenkin kävi, vaikka McHalen niittokalusto ei ollut vielä oikein virallisesti myynnissä. Raittiloille tarjottiin työnäytöksessä esittelykäytössä ollutta McHalen niittomurskainta viikko McHalen tehdasvierailu jälkeen. Konetta käytiin sitten katsomassa ja siitä tehtiin kaupat.

Meillä oli hyvät näkemykset McHalen paalaajasta ja sama rakenteiden yksinkertaisuus toistui niittomurskaimessa, Hannu jatkaa.

McHalen niittomurskainyhdistelmä oli esillä 2017 nurmipäivillä. Kyseessä on siis McHalen Pro Glide- puoliperhonen eli F3100-etuniittolaite- ja R3100-takakoneyhdistelmä. Molempien leikkuuleveys on 304 senttiä. Raittilalle tästä yhdistelmästä päätyi takaniittomurskain.

Kokemuksia viime kaudesta

Niittomurskaimella on ajettu yksi kausi ja kokemukset olivat hyvät, vaikka olosuhteet eivät olleet parhaat mahdolliset. Edellisen vuoden jäljiltä oli monessa pellossa vielä raiteita, kun heinää oli korjattu märällä pellolla. McHale ei ole kevyt laite, mutta koneen paino vastaa sen kestävyyttä.

-Meillähän oli täällä pellot kuivia, joten vankkaan kasvustoon koneella ei vielä päästy lainkaan kokeilemaan. Ensimmäinen sato oli kohtalainen, mutta toinen sato oli kuivuuden takia huono, joten oikeastaan kaikki mahdolliset pellot niitettiin ja niistä korjattiin sato, jolloin jokaisella kiviselläkin lohkolla yritettiin rehu kerätä tarkkaan, Hannu toteaa.

-Myös muutama vuosia niittämättä olleita kytömaita (turve) käytiin niittämässä, Sole kertoo.

Kun kivien vierestä ajetaan, niin yleensä kulma ennemmin tai myöhemmin osuu. McHalessa terät ovat pikakiinnitteiset, joten ne ovat nopeat vaihtaa.

-Hankalampaa on, kun terän tappi irtoaa tai koko lautanen, kuten meillä kävi vanhassa koneessa, Hannu muistelee.

Kun niittomurskain ostettiin, niittokäytössä oli Valtra C130 tai Massey Ferguson 6475. Valtra vaihtui kesällä kuitenkin isompaan Valtra N163:n, jolla on miellyttävämpi niittää ja siirrellä konetta epätasaisessa maastossa.

-Voimaa niitossa tarvitaan, mutta uuden traktorin kanssa menisi yksi lautanen enemmänkin, Hannu toteaa.

-Meidän olosuhteissa koneiden pitää olla yksinkertaisia, jotta ne saadaan vahingon jälkeen tarvittaessa myös kuntoon. Jostain syystä monet koneet on suunniteltu monimutkaiseksi. McHalen paalain toimii yksinkertaisesti ja varmasti. Myös niittomurskain on yksinkertainen. Toisaalta McHalessa on kellunta, mikä on tehty fiksusti ja mikä toimii.

McHalen niittokone oli aikoinaan outo kone Suomessa, mutta se on nyt koestettu viime kesän erikoisissa olosuhteissa. Peltojen epätasaisuus oli viime vuonna aivan poikkeuksellista tasoa, mutta niissäkin olosuhteissa McHale selvisi hyvin.

-Monella muulla koneella siinä epätasaisen pinnan rytkytyksestä ei olisi selvitty niin hyvin, Hannu toteaa.

Meidän olosuhteissa esimerkiksi vanhoista suopohjista nousee vähitellen pintaan vanhoja kantoja. Kannot tarttuvat sitten niittokoneeseen tiukasti kiinni.

-Kotieläintilat ovat tällä seudulla harvassa. Uuden niittokoneen kanssa on mahdollista käydä niittämässä muuallakin ja osittain sitä silmällä pitäen koneeseen on myös investoitu, vaikka pääasia toki on ollut omat niitot, Sole kertoo.

Meillä on tässä toki toimivaa yhteistyötä, mutta toki aina parannettavaa on. Moni työ tulisi toki tehtyä kustannustehokkaammin, kun käytössä on urakoitsijan kone tai jos hankitaan yhteisiä koneita.
Muutamia toimivia porukoita tässä onkin, mutta esimerkiksi kuivalannan tarkkuuslevitin oli hieman hakusessa ja päädyttiin omaan vaunuun. Toki yhteistyökumppanit eivät näissäkään koneissa ole kovin lähellä, kun nautakarjatiloja Vilppulan alueella on noin kymmenkunta, Sole laskeskelee.

Etuniittolaite painaa 1250 kiloa ja takakone 1470 kiloa. Painopiste on kuitenkin lähellä traktoria, jolloin kevennys toimii takakoneessakin. McHale on patentoinut kevennysjärjestelmän, mikä pitää kevennyspaineen tasaisena.

Sopivat kumppanit

-Meille kauppojen tekeminen Turun Konekeskuksen kanssa on ollut helppoa, kun myyjän kanssa on asioista sovittu. Toisaalta myös neuvonta- ja varaosapuoli on toiminut, kun Kapasen Timolta on saanut vastukset kysymyksiin ja tarvittavat osat on toimitettu nopeasti.

-Varaosia ja hyviä neuvoja pitää saada, kun kone särkyy. Montaa päivää niitä ei voi odottaa, Hannu päättää.

Hannu ja Sole Raittila hankkivat ensin McHalen paalaimen ja nyt käytössä on McHalen takaniittomurskain.


Tuotteemme