Asiakastarina: Unia ARES - Lujatekoinen lautasmuokkain

06.03.2023

Ilmajoella yhdistelmäsikalaa perheyrityksenä pyörittävä Juha Mäenpää vastaa puhelimeen helmikuisten töiden lomassa. Kyseisen tilan eläimet ruokitaan oman tilan viljalla ja koneet on oltava toimintakuntoisia. Keväällä 2022 saapui Mäenpään tilalle Unia ARES XL, 4,5 metrin työleveydellä. Uusi lautasmuokkain tulisi korvaamaan mm. Lemken Kristall – nostolaitemallisen kultivaattorin. ”Halusimme tilalle käyttöön hinattavan lautasmuokkaimen. Tämä kone on kevätmuokkauksia ajatellen ihanteellinen, jotta sänkipelto saadaan nopeasti muokattua”, tilan isäntänä vuodesta 2016 asti toiminut Juha summaa ajatuksiaan uuden koneen hankinnan taustalta.

Unia oli Juhalle jo aikaisemmin tuttu merkki ja hän sanoo, että myös se, että Unia oli Turun Konekeskuksen valikoimassa, vaikutti valintaan. ”Aikaisempi kone oli samalta firmalta, joten tämä uusi kone oli luonnollista valita samasta paikasta”, hän kertoo.

Toimiva työkone, valmista kylvöalustaa

Kone pääsi käyttöön heti kevätmuokkauksille ja sillä ajettiin noin 50 hehtaaria, joitakin peltoja ajettiin kahteen kertaan. Näin saatiin valmista kylvöalustaa ilman, että olisi vielä pitänyt ajaa äkeen kanssa. ”Kahdella ajolla lautasmuokkaimen kanssa saatiin hyvä kylvöalusta”, isäntä kertoo. Hän tuntuukin olevan tyytyväinen koneeseen kokonaisuutena ensimmäisen kevään jälkeen. Sänkipelto saatiin tehokkaasti mullattua, kunhan koneen säädöt ovat kunnossa.

”Konemyyjän Kimmo Västin kanssa katsoimme koneen säädöt kuntoon, mm. työsyvyyden sekä nopeuden säätö. Koneessa on hydraulisesti säädettävä työsyvyys, joten säätö on helppoa”, Mäenpää kertoo. Hän jatkaa myös, että kone on laadukkaasti tehty ja tämän kyseisen mallin valintaan vaikutti myös siitä saadut positiiviset käyttäjäkokemukset. ”Sekä tietenkin hinta”, Mäenpää lisää ja tämä on totta, kustannuksia on ajateltava tällä hetkellä kaikilla tiloilla.

Tehokas lautasmuokkain kuitenkin nopeuttaa työntekoa sekä parhaimmillaan voidaan jättää työvaiheita pois, joka vähentää mm. polttoainekuluissa. ”Edellisen kauden jälkeen voi sanoa, että kone on oikein toimiva. Aivan vielä kaikissa olosuhteissa emme sitä ole päässeet kokeilemaan, mutta eiköhän tulevana keväänä”, Juha Mäenpää summaa koneen käyttökokemuksia. Vielä ei ole varaosia koneeseen tarvittu, joten ensimmäinen kausi koneen kanssa on ollut hyvä. Pian onkin aika uudelleen käynnistää koneita ja suunnata kohden kevään peltoja sekä töitä.

Lue lisää Unia ARES -lautasmuokkaimista

Unia ja Turun Konekeskus - yhteistä historiaa jo 25 vuotta

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Tutustu myös näihin