Asiakastarina: Urakointia monipuolisesti Turun Konekeskuksen koneilla

06.03.2023

Porin alueella urakointia monipuolisesti jo melkein kahden vuosikymmenen ajan tehnyt Mikko Pentikäinen vastaa puhelimeen leikkikentältä, työn touhusta. Yrittäjäksi Pentikäinen alkoi vuonna 2003, vaikka isänsä yrityksessä hän aloitti urakointityöt jo vuonna 1999. Nyt hän työllistää itse itseään, yksinyrittäjänä urakointifirmassaan. Tällä hetkellä työn alla on vanhan leikkipuiston purkamista, joka on tehtäväksi tullut Porin kaupungin toimesta. Pääsääntöisesti Pentikäisen urakointiin kuuluukin juuri viherrakentamistyöt, mutta muutakin koneurakointia työlistalle mahtuu. Töiden kirjo on laaja ja töitä riittää vuoden ajasta riippumatta.

”Kesäaikaan tulee tehtyä näitä nurmikkotöitä sekä urakointia. Talvisaikaan tunteja puolestaan syö VR:n ratapihojen ja asema-alueiden auraus sekä muut kiinteistöhoitotyöt”, yrittäjä kertoo. Urakoinnissa työkoneina on Massey Ferguson 5713 S -traktori sekä uudempana koneena 2021 hankittu Schäffer 6680 Z- pyöräkuormaaja. ”Juha Setälän kanssa on tullut tehtyä kauppaa sieltä vuodesta 2003 asti. Ensin lisälaitteita, kunnes tuli myös isommat koneet mukaan. Tämä Massey Ferguson 5713 S on hankittu vuonna 2020, kun se oli vuoden 2019 esittelykone. Kone oli ensin koeajossa, josta se sitten jäikin käyttöön”, Pentikäinen muistelee. Massikka on pelannut hyvin ja ongelman sattuessa on apua saanut. ”Yksi syy, miksi nämä koneet on tullut valittua, on toimiva huolto koneiden kanssa. Täällä Porissa toimiva Konehuolto Esa Haavisto. Todella ripeä, ammattitaitoinen huolto. Se on tärkeää urakointihommissa, kun koneet yleensä hajoavat, kun on kiireisintä aikaa. Homma toimii niin hyvin, että ainut huolto mitä itse pitää tehdä, on tankata koneet”, yrittäjä naurahtaa.

Ketteryyttä työntekoon Schäfferin avulla

Töiden lisääntyessä tuli tarpeeksi myös ketterän koneen hankinta, johon valikoitui kyseinen Schäffer 6680 Z. Kone onkin osoittautunut erittäin hyväksi investoinniksi, se monipuolistaa työtä, kun traktorin kankeus välillä on tiellä. ”Schäffer on notkea ja ketterä, sopii erityisesti pihoille ja viherrakennukseen”, Pentikäinen kertoo. ”Hieman heräteostos oli kone: työksi tuli Harjavallan päiväkodin viherrakennustyöt. Päiväkodin pihassa traktori olisi ollut aivan liian iso kone, joten oli hankittava pienempi kone. Juhalla oli tähän sopiva kone ja tällä tiellä ollaan”, Pentikäinen summaa Schäfferin hankintaa. Tunteja koneeseen on kertynyt reilusti yli 1000 ja traktorin käyttö on huomattavasti vähentynyt. ”Alkuun tuli kuormaajaan jotain moottorivikaa.

Nopeasti se saatiin kuitenkin hoidettua Juhan sekä takuun avulla. Kone odotteli uutta moottoria ja sillä aikaa tehtiin töitä lainakoneella. Konehuolto Haavisto tässäkin auttoi ja laittoi lopulta koneen kuntoon. Sen jälkeen painettu tunteja sisään Schäfferin kanssa”, Pentikäinen kertoo.

Monipuolisesti työlaitteita kaikkiin vuodenaikoihin

Kun kyseessä on lumen aurausta, koneiden eteen varustellaan Snowek-nivelaurat. Snowekiin päädyin 15 asteen positiivisen teräkulman takia. Se tekee auraamisesta paljon kevyempää ja antaa samalla siivelle heitto-ominaisuuden, toisin kuin suorateräinen nivelaura. ”Snowek-nivelauroja löytyy kaksi kappaletta. Uutena hankin molemmat aurat ja ovat olleet kestäviä. Mitään ei ole mennyt rikki, mikä on tietenkin positiivista”, Pentikäinen summaa.
Porin rautatien alueilla sekä pihoilla on myös hiekoitusta, kun liukkaammat kelit tulevat kohdalle. ”Rannikkoilma täällä Porissa vain haittaa sen verran, että lunta ei tule, hiekoitusta sen sijaan saa tehdä”, Pentikäinen kertoo. Hiekoituksessa hänellä onkin käytössä kaksi SAMI:n hiekoitinta, jotka ovat Pentikäisen mukaan erittäin toimivia koneita hinta-laatusuhteeltaan. Hiekoitin on lisäksi hyvä mittasuhteiltaan ja toimii nostolaiteessa vallan mainiosti.

Uusin konehankinta Pentikäisellä on Rysky STEEL 150-maansiirtovaunu. ”Aina kun tarvetta uudelle koneelle tulee, soitetaan Juhalle”, Pentikäinen naurahtaa. Rysky-vaunu tuli tarpeeseen, kun lumen siirtoa on hoidettava aurauspaikalta pois. Yksi tärkeä asia vaunun hankinnassa oli akselin ja vetokoukun väli. Pitkä akselimitta on hankala ja kankea käyttää, tässä Ryskyssä mitta oli juuri sopiva. Vaunussa on lisälaidat, jotka tuovat monipuolisuutta vaunun käyttöön. Vaunu varusteltiin myös Pentikäisen toiveiden mukaan myös kuorma-auton 445/45R19.5 renkailla, jotka tekevät vaunusta todella kevytkulkuisen.
Kokonaisuutena kaikki työkoneet sekä laitteet ovat toimineet urakoinnissa, kesät ja talvet. Mikko Pentikäinen on tyytyväinen Turun Konekeskuksen asiakas ja yhteistyö tulee jatkumaan.

Tutustu myös näihin