Asiakastarina: Tehokas karjatilan kone

25.02.2022

Limingassa, Virkkulan kylällä sijaitsee Niemelän Tila Oyn luomutila, jonka isäntänä toimii jo neljännessä sukupolvessa Marko Pietilä. Viimeiset 25 vuotta tila on toiminut emolehmätilana, jossa kasvatetaan pihvirotuista vasikkaa loppukasvattajille. Tilan koko on talvisin noin 200 nautaa, mutta kesäisin määrä nousee noin 350 paikkeille. Kesäisin karja pääsee laiduntamaan luonnonlaitumille, ympäristönhoitotehtäviin Liminganlahden rantalaitumille.

Päivittäisiä askareita tilalla riittää aina lannanluomisesta ruokintaan, jolloin kaveriksi tarvitaan näppärää konetta. Marko kertoo, että tilalla pohdittiin vaihtoehtoja etukuormaintraktorille, kun tiloissa tarvitaan ketterää, kuitenkin tehokasta työkonetta. Koettiin, että uusi traktori voisi olla liian suuri tiloihin. Pian vaihtoehdoksi eteen tuli Schäffer- kuormaaja, jossa kiinnitti huomiota koneen tehokkuus sekä nopeus. Kempeleessä sijaitsevan Lakkapään kanssa yhteistyössä he pääsivät kokeilemaan Schäffer- kuormaajaa koeajon avulla. Sille tielle jäätiin, kun kuormaaja huomattiin heidän tarpeensa täyttäväksi. Keväällä 2020 kuormaaja päivitettiin uuteen, Schäfferin 8620 T -malliin, joka on tilalla jo kolmas isompi Schäffer.

Hyvä näkyvyys hytistä on tärkeää

Uusi kuormaaja on päivittäisessä käytössä tehostanut huomattavasti tilakeskuksessa tehtävien töiden aikaa. Työtunteja kuormaajalle kertyy vuodessa noin 500, joka on tiputtanut kahdelta traktorilta työtunteja yhteensä jopa 1000 tunnin verran. Kuormaaja on pääasiallisesti käytössä eläinten ruokinnassa, mikä suoritetaan päivittäin. Lisäksi kuormaaja toimii apuna lannankäsittelyssä, nostotehtävissä ja myös lumitöissä. Marko toteaa, että kone on heidän tiloihinsa sopivan kokoinen, hänelle tärkeän ominaisuuden ansiosta: kone on tehokas ja ketterä, sekä tarjoaa hyvän näkyvyyden.

Hyvä näkyvyys kuormaajan hytistä on erityisen tärkeää, kun kuormaajan kanssa liikutaan eläinten keskellä. Marko korostaakin, että kone koneelta on hytin näkyvyys vain parantunut. Tämä on positiivinen huomio kehityksestä, ajateltuna erityisesti käyttöön, jossa liikutaan eläinten keskellä. Lisäksi hän kiittelee koneen nostovoimaa. Kokoonsa ja ketteryyteensä nähden koneen nostovoima on erinomaisella tasolla, hyvin riittävä heidän tarpeisiinsa. Hän lisää myös, että tilalla on kokeiltu muitakin kuormaajia, mutta minkään muun merkin kone ei ole vielä heidän tarpeitaan täyttänyt yhtä hyvin. Isompia vikoja koneessa ei ole esiintynyt. Varaosia tai huoltoa tarvittaessa apua on saatu niin Lakkapään Kempeleen pisteeltä kuin Turun Konekeskuksen pääkonttoristakin.

Kiinnostuitko tuotteesta? Lue lisää Schäfferistä.

Ota yhteyttä

Tutustu myös näihin