Asiakastarina: Umega – kovaan käyttöön suunniteltu kippikärry

06.03.2023

Liedossa helmikuinen aurinko paistaa jo lämpimästi ja on sulattanut peltojen pinnat näkyviin. Kevät on aivan nurkan takana. Sesongin alkuun valmistaudutaan myös Rainingon luomutilalla, jossa yrittäjäveljekset Kari ja Juha Raininko valmistautuvat kevättöihin. Liedossa, Inkoisten kylässä sijaitsevalla maatilalla veljekset viljelevät kvinoaa, hernettä, apilaa, ruista sekä gluteenitonta luomu kauraa. Sukupolvenvaihdoksen tilan nykyiset isännät tekivät vuonna 1987, tilan historian juuret ulottuvat aina vuoteen 1946 asti. Toimintaa tilalla riittää ja etenkin kesä on kiireistä aikaa.

Puintisesonkiin avuksi tuli kesällä 2022 Umegan SPC24 3-akselinen kippikärry, jolla on komeasti niin korkeutta kuin pituutta. ”Kokoa vaunulla on lisälaitojen kanssa noin 33 kuutiota, joten korkeutta esimerkiksi löytyy”, Kari Raininko kertoo. Korkeutta onkin reilusti yli kolmen metrin verran. Vaunu on kuitenkin yllättävän vakaa esimerkiksi kippaukseen, kun vaunun nivelkohdat on sijoitettu niin, että ne ovat hieman leveämmällä, kuin yleensä. ”Näin vaunun kanssa kippaaminen on paljon vakaampaa, joka on tärkeää näinkin ison vaunun kanssa”, Kari kertoo.

Jouhevaa ajoa maantiellä ja pellolla

Vaunu tuli viime vuonna juuri sopivasti puinneille ja pääsääntöinen tehtävä onkin ollut viljansiirrossa. Veljekset kehuvat erityisesti vaunun pyörien ohjautuvuutta sekä rengastusta. Vaunu on vakaa liikutettava niin maantiellä kuin myös pellolla. ”Renkaat ovat oivalliset, ne eivät jätä pellolle kovin suurta jälkeä”, veljekset kertovat vaunun toiminnasta käytännössä. ”Tietenkin vaunua on vain yhden kesän verran testattu, joka oli kovin kuiva. Maantienajossa vaunu on vakaa ja tulee hyvin perässä”, he jatkavat. Ohjautuvuuteen liittyen Kari mainitsee myös vaunun lehtijousituksen. ”Kun vanua käytetään vähän, vain sesongin ajan, on tämä jousitus kestävyyden kannalta katsottuna järkevämpi ratkaisu kuin esimerkiksi ilmajousitus”, hän kertoo. Kyseinen jousitusrakenne lisää entisestään vaunun käytettävyyttä sekä kestävyyttä.

Lisäksi hyvän ajettavuuden vuoksi vaunun avulla voidaan ajaa suoraan liikkuvan puimurin alle ja ottaa kuorma liikkeestä kyytiin. Näiden hyvien ominaisuuksien lisäksi Kari kehuu vaunun tiivistä sulkua. Takana oleva luukku on tiivis ja se sulkeutuu tiukasti hydrauliikan avulla, joka ikään kuin vetää takaluukun kiinni. Pienetkään siemenet ja viljat eivät valskaa raosta läpi, kun takaluukku on tiukasti kiinni. Näin kallisarvoista viljaa ei kirjaimellisesti valu hukkaan.

”Järeä vaunu ja hyvä ajaa”, Juha Raininko kommentoi veljensä kanssa nyökytellen. Vaunu on nyt yhden kauden ollut käytössä ja seuraavaa jo odotellaan. ”Onhan tässä pieniä juttuja, joita parantamalla vaunusta saisi täydellisen. Nyt se täyttää tämän hetken tarpeet hyvin ja sopii meidän käyttöömme. Ehkä hieman isompi saisi olla, mutta pärjätään”, Kari kertoo. ”Tämän vaunun avulla on joillain lohkoilla saatu vähennettyä kuormauksen vain yhteen kuormaan, eikä tarvitse kahden vaunun kanssa ajaa”, Juha lisää.

Umega tarjoaa myös järeät puskuvanut mm. rehunajoon!

Tutustu myös näihin