Konekauppa muuttuvassa ympäristössä

06.03.2023

Turun Konekeskuksen Jouni Oksanen seisoo Turun myymälän edustalla Massey Ferguson -traktorin kanssa

Konekaupan muutokset ovat menneinä vuosina olleet kohtuullisen hyvin ennakoitavissa. Koneiden maahantuojat ja jälleenmyyjät ovat vuosien saatossa vaihtuneet ja valmistavien yritysten määrä on supistunut. Konekauppa on kansainvälistynyt kovaa vauhtia ja tämän suuntainen kehitys tulee jatkossa entisestään vahvistumaan. Vaihtokoneiden markkina-alue on muuttumassa perinteisestä kotimaisesta kansainväliseksi. Turun Konekeskuksen tuotevalikoima pitää sisällään laajan kirjon maailman johtavien valmistajien tuotteita. Olemme ylpeitä siitä, että meillä on mahdollisuus toimia lähes jokaisella tuotesektorilla alansa johtavien yritysten kanssa.

Kuluva vuosikymmen on ollut rakennemuutoksen osalta aikaisempaa haastavampi. Vaikeusastetta on lisännyt pari vuotta keskuudessamme riehunut pandemia ja vuosi sitten käynnistynyt Ukrainan sota on tuonut haasteita niin asiakkaan kuin maahantuojan näkövinkkelistä. Raaka-aineiden ja tuotantopanosten hintojen nopea nousu ja epävakaa hintatilanne on tuonut haasteita koko toimialalle. Samalla myös koneiden toimitusajat ovat pidentyneet.

Koneiden asiakaskohtainen räätälöintiaste on lisääntynyt ja perustekniikan lisäksi tietotekniset vaatimukset ovat nousseet tärkeään rooliin ja osaamisen merkitys korostuu. Hankintapäätöksiä suunnitellaan parhaimmillaan useita vuosia eteenpäin ja nopeiden päätösten määrä vähenee. Koneiden käyttöaste on myös jyrkässä nousussa ja laadun merkitys korostuu. Ostopäätöstä tehtäessä tärkeässä roolissa on koneiden elinkaarikustannus, energiatehokkuus ja huomioon pitää ottaa myös hankittavan tuotteen jälkimarkkinahinta. Jälkimarkkinointiketjun luotettavuus on aikaisempaa tärkeämmässä roolissa, kun hankintapäätöstä tehdään.

Uudet energiamuodot tuovat konekauppaan uusia ulottuvuuksia. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii Schäffer-tuoteperheen sähköisten kuormaajien valikoima, jonka esittelemme ensi kertaa tässä kuvastossa. Akkukäyttöiset e-sarjan kuormaajat ovat hiljaisia ja tuovat uudenlaista mukavuutta sisätiloissa työskentelyyn.

Turun Konekeskus on pyrkinyt perheyrityksenä vastaamaan asiakastarpeiden muutokseen. Olemme ylpeitä siitä, että olemme pystyneet vuosien saatossa kehittämään omaa toimintaamme entistä suoraviivaisemmaksi ja tehokkaammaksi. Haluamme palvella asiakkaitamme mahdollisimman hyvin nyt ja tulevaisuudessa. Panostamme koko laatuketjumme kehittämiseen ja pyrimme siihen, että asiakas voi luottaa hankintapäätöstä tehdessään saavansa meiltä tarvittavan tuen hankkimiensa koneiden koko elinkaaren ajan.

Kotimainen elintarvike on ilmasto-olosuhteiden ja saatavuuden osalta tulevaisuudessa entistä tärkeämmässä asemassa. Toivottavasti se ymmärretään ennen kuin on liian myöhäistä.

Jouni Oksanen
Liiketoimintajohtaja

Tutustu myös näihin