Asiakastarina: Kestävä kanttipaalikäärin heinäpellolle

20.06.2022

Sataheinä-laatuheinää Kokemäellä viljelevät Mäkilät hankkivat tänä keväänä 2022 hevosheinää tuottavalle ja koneurakointia tekevälle tilalleen jo toisen McHale 998 High speed- kanttipaalikäärimen. Kyseinen käärijä ostettiin Porin toimipisteeltä, konemyyjä Juha Setälältä. Ensimmäisen he ostivat vuonna 2019.

Mäkilöiden omistamalla ja vuodesta 1999 toimineella, Satakantti Oy:llä, jonka nimiin koneet hankittiin, on kaksi kanttipaalauskoneketjua. Sen lisäksi, että koneilla korjataan oman tilan hevosheinät ja oljet, tehdään paalausurakointia myös lähialueen viljelijöille. Esimerkiksi rehunteon lisäksi naapurikunnassa sijaitsevaan herkkusienikasvattomoon toimitetaan raaka-ainetta kasvualustoihin lähialueen viljelijöiden oljista.

Tilan pelloilla päätuotantosuuntana on hevosille viljeltävä säilöheinä. Asiakaskunnan runko rakentuu sekä ravi- että ratsupuolen sopimusasiakkaista jo monen vuoden ajalta. Paalaustyön lisäksi Maatalousyhtymä Mäkilä, jonka muodostavat vuonna 2016 nuoreksi isännäksi mukaan tullut Jaakko sekä vanhemmat Jukka ja Leila, tarjoaa asiakkailleen myös muuta koneurakointia. Erityisesti monipuolisen maanrakennusurakoinnin osuus on voimakkaassa kasvussa ja myös pellontasauslanaukset, joita tehdään laserohjatulla lanalla, sekä kasvustojen murskaus, ovat työllistäneet tilan uusinta isäntää mukavasti.

Uusien McHale käärimien hankinnan taustalla oli normaali konekannan päivitys. Edelliset käärimet ovat vieläkin täysin toimintakuntoisia, mutta laajaa koneurakointia harjoitettaessa koneita pitää uudistaa säännöllisesti tietyn suunnitelman mukaan. Muuten investointipaine saattaa kasautua liian samanaikaiseksi ja siten taloudellisesti raskaaksi. Se, että Mäkilät päätyivät juuri kyseisiin MCHale hs käärimiin, johtuu siitä, että heidän mukaansa ne ovat tällä hetkellä uusina myytävistä käärimistä parhaimpia tehokkuudeltaan ja kestävyydeltään.

Käärimen valmistamista töihin. Kuvassa keskellä Jaakko Mäkilä.

High Speed-käärimien nopeus ja yksinkertainen helppokäyttöisyys ovat selviä plussia. Koneiden oma hydrauliikkajärjestelmä mahdollistaa useamman eri vetotraktorin vaihtoehtoisen käytön ilman, että enempää täytyisi miettiä traktoreiden hydrauliikkaan liittyviä ominaisuuksia. Vahva rakenne tuo mukanaan toisaalta kestävyyttä, mutta myös samalla painoa. Isoilla renkailla varusteltujen koneiden korkeahko paino ei kuitenkaan hyvin ojitetuilla pelloilla ole ainakaan vielä aiheuttanut minkäänlaisia ongelmia. Heinäntekoaikana pellot ovat myös kaikkein kantavimmillaan.

Vaikka vielä käärimiin ei ole ehtinytkään tulla korjaustarpeita, niin urakointikoneita omistavat Mäkilät arvostavat myös Turun Konekeskuksen sesongin aikaista varaosapäivystystä. Heidän mielestään konekaupassa panostaminen jälkimarkkinointiin on nykyään suorastaan välttämätöntä työskentelyn hektisyyden takia. Ainakin kyseisten koneiden osalta käyttöönotto ja yhteydenpito maahantuojaan on sujunut mallikkaasti, kertovat Mäkilät.

Kiinnostuitko? Lue lisää McHale-käärimistä

Ota yhteyttä

Tutustu myös näihin