Mitä hangen alta paljastuu?

27.02.2024

Viime syksyn vuoksi muokkaustyöt ja syyskylvöt jäivät Suomessa kesken monin paikoin. Nyt on oikea hetki miettiä mitä hangen alta paljastuu ja millaisilla työkaluilla sänkipeltoja saadaan keväällä avattua kylvökuntoon.

Kultivaattori nykyaikaisilla työlaitteilla tehokkaaseen kevätmuokkaukseen

Nykyaikainen kultivaattori siipiterillä on yksinkertainen laite, jolla saadaan tehokkaasti sekoitettua kasvijätteet ja samalla tehtyä tasaista kylvöpohjaa. Siipikultivaattorilla varmistetaan samalla rikkakasvien juurten katkeaminen. Modernit kultivaattorit varustellaan tasauslautasilla ja tehokkaasti tasaavilla pakkereilla. ”Näin muokkauksen jäljiltä pelto on vähintään heti valmiina äestykseen tai jopa suoraan kylvettäväksi”, Lemken-tuotepäällikkö Kalle Murto kertoo. Nykyaikainen kultivaattori toimii myös matalalla työsyvyydellä ja sopii hyvin kevään kylvömuokkaukseen. Läpileikkaava, tasainen muokkaus saadaan aikaiseksi jopa alle 5 cm muokkaussyvyydellä, kun käytössä on oikeanlaiset kärkipalat ja siipiterät. Läpäisevät, kaksi riviset Lemken Kristall- ja kolmiriviset Karat-kultivaattorit soveltuvat pikavaihdettavan kärkilaitteen vuoksi erilaisiin tarpeisiin ilman suurempaa muutostyötä. Kristallin etuna on kaksi rivisen kultivaattorin keveys ja hyvä työjälki, Karatin puolestaan suuri sekoitusteho ja suuri työlaitevalikoima.

Äes nykyaikaisilla ominaisuuksilla on myös vaihtoehto

Myös läpäisevä äes pitkällä rungolla toimii sänkien avaamisessa. Parko Effectiven 4,4 metriä pitkällä rungolla varustellulla äkeellä työsaavutus on erittäin suuri ja tukkeutuminen harvinaista. Perinteinen joustopiikkiäes tiheällä piikkijaolla ja lyhyellä rungolla tiedetään yleisesti keräävän kasvijätettä ja menee siten helposti tukkoon. Värähtelevällä piikillä voidaan saavuttaa myös haluttua mururakennetta ja tasaista kylvöpohjaa nopeasti. Kannattaa huomioida, että joustopiikkiäes ilman hanhenjalkateriä ei välttämättä ole yhtä tehokas ase rikkakasveja vastaan, kuin siipiteräkultivaattori tai hanhenjaloilla varustettu äes.

Lautasmuokkaimella vauhtia ja varmuutta sänkimuokkaukseen

Lautasmuokkain on tehokas laite, joka sopii monilla maalajeilla hyvin nopeaan sänkien avaamiseen. Tällä tavalla muokkaamalla voidaan yleensä pitää suurta ajonopeutta, jolloin työsaavutus on suuri. Lautasmuokkaimen tekemän muokkauspohjan tasaisuus riippuu lautastiheydestä, lautasten halkaisijasta sekä lautaskulmasta. Suuri lautanen mahdollistaa suuren työsyvyyden sekä hyvän läpäisevyyden. Lemken Rubin 10 ja 12 malleissa lautasten koko on suuri (645 mm ja 736 mm) ja lautaskulma jyrkkä, jolloin harvempi lautasväli mahdollistaa suuren läpäisevyyden, tinkimättä tasaisesta muokkauspohjasta. ”Lemken Rubin tarjoaa yhden markkinoiden suurimmista lautaskoista, mikä sekoittaa kasvijätteen tehokkaasti”, Kalle Murto toteaa.

Älä tee kompromissia kylvöajassa tai tekniikassa

Oleellista on olla liikkeellä oikealla koneella, oikeaan aikaan, jolloin kylvö saadaan tehtyä hyvän sään aikana. ”Oikea kylvöaika riippuu monesta asiasta, mutta optimaalinen kylvöikkuna on yleensä lyhyt”, Kalle Murto muistuttaa. Kuivina keväinä kylvöajan merkitys korostuu entisestään. Kuivuminen tapahtuu nopeasti ja liian kuivaan maahan kylväminen johtaa epätasaiseen orastumiseen. Tasainen itämien vaatii tarkan kylvön lisäksi tarkan muokkauksen, johon joudutaan keskittymään entistä tarkemmin, kun sänkiä avataan keväällä ilman syysmuokkausta. ”Onkin tärkeää valita oikea, nykyaikainen muokkauskone toukotöille”, Murto vinkkaa.

Tutustu myös näihin