Nurmipeltojen uudelleenviljely

14.01.2021

Nurmen laadun heikentyminen voi johtua monesta seikasta. Usein se voi johtua epäsuotuisasta paikasta, sääolosuhteista tai pellon vähäisestä käytöstä. Lämpimät talvikaudet ovat viime vuosina aiheuttaneet sen, että ainakin Etelä-Suomessa olosuhteet tuholaisille ovat parantuneet. Myös orgaanisen aineksen hajoaminen lisää riskiä rehun laadun huonontumiseen.

Milloin nurmipeltoja sitten tulisi kylvää uudelleen?

Uudelleen kylväminen on perusteltua, kun arvokkaiden kasvilajien osuus on alhainen. Menettelyä suositellaan myös silloin, jos nurmi on vahingoittunut talven aikana tai kosteus pellolla on liian suuri. Hyvälaatuisen nurmen aikaansaamiseksi toimenpide voi myös olla tarpeen.
Hyvä aika suorittaa kylväminen uudestaan on keväällä maalis-huhtikuussa tai syksyllä elo-syyskuussa orgaanisissa kohteissa, kun taas mineraalipitoisissa pelloissa aika on viimeistään puolivälissä syyskuuta. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että tärkeimmässä roolissa on sääolosuhteet, etenkin sademäärät itämisen aikaan. Tarkkoja päivämääriä on vaikea sanoa, mutta kevätkylvö tulisi suorittaa riittävän aikaisin, jotta nurmi pääsee heti alussa hyödyntämään pellon kosteutta riittävästi.

Miten kylvö tulisi suorittaa?

Järkevin ratkaisu nurmen laadun parantamiseen on kylvää suoraan vanhan nurmen päälle. Jos nurmen laatu on hyvä, riittää ensimmäisen kasvun niittäminen ja uudelleen täydennyskylvö tämän jälkeen. Yleensä kohdissa, joissa ruoho ei kasva, esiintyy rikkakasveja. Näihin olisi hyvä käyttää rikkakasvien torjunta-aineita.
Ennen nurmen uudelleenviljelyä on hyvä tutkia maaperä ja senhetkinen kasvusto, jotta voidaan valita oikea kylvömenetelmä. Ennen uuden viljelyn tekoa on hyvä niittää vanha nurmi 2-3 cm pituuteen ja korjata rehu talteen. Vanhan nurmen päälle kylväminen vie vähemmän aikaa, on taloudellisempaa ja luontoystävällisempää, samalla siemeniä kuluu vähemmän.

Tätä suorakylvömenetelmää käytetään silloin, kun rikkakasvien määrä on 30-50 % (esimerkiksi voikukkaa, suolaheinää, nokkosta tai ohdakkeita) ja hyvälaatuisen nurmen määrä on vähintään 10 % eikä pellolla ole erilaisia kukkia (saunakukka yms). Tämän tyyppisellä nurmella voidaan aloittaa valmistelut kylvämiselle poistamalla keräämätön karho, niitto yms. Tämän jälkeen pelto ruiskutetaan valikoiduilla torjunta-aineilla. Jos uudelleenviljely on tarkoitus tehdä aikaisin keväällä, tulisi ruiskutus tehdä jo edellisvuoden syksyllä. Normaalisti ruiskutus voidaan tehdä keväällä, kun kasvuprosessi on alkanut.

Unialta hyvä ratkaisu nurmen kylvämiseen - Fenix G

  • moderni ja kompaktin kokoinen pneumaattinen kylvökone, jossa on 32 yksilevyistä vannasta jaoteltuna 90 mm välein
  • nostolaitekiinnitys takaa hyvän kylvökoneen ohjattavuuden
  • suuri siemensäiliö (tilavuus 1000 l) on varustettu FX-annostelulaitteella, joka tarjoaa nopean kalibroinnin ja kylvön tarkkuuden
  • mekaaninen tai sähköinen kylvöpyörä
  • traktorin omaa hydrauliikkaa käyttävä puhallin
  • 40 kpl 5x6 mm kiekkovannasta, joiden 90 kg:n paine maaperään tuottaa siemenille optimaalisen kasvualustan
  • huoltovapaat suljetut laakerit takaavat pitkän toiminta-ajan
  • kumi-iskunvaimentimet suojaavat vantaita mekaanisilta vaurioilta
  • taitettava jalusta takana, joka on varustettu turvallisella kaiteella
  • LED tieliikennevalot
  • 450/500 pakkeri seuraa hyvin maanpintaa ja takaa hyvän painatuksen. Materiaali on valittu niin, että pakkeriin ei tartu maa-ainesta

Lue lisää Unia Fenix G

Tutustu myös näihin